RSS RSS

Vestjylland

By Signe, 19. august 2012 11:30

FlaskepostDet er her jeg er, Vestjylland.

Vestjylland tog mig med storm – bogstaveligt talt. Naturen, menneskene og vejret har været så betagende, at jeg har tabt mit hjerte til området.

Grunden til mit pludselige bekendtskab med Vestjylland var et bud fra Ringkøbing-Skjern Museum om at færddiggøre projektet Vikinger på Tværs samt varetage den daglige ledelse på Bork Vikingehavn. Jeg trængte til, at der skulle ske noget nyt på jobfronten og sprang, efter at have konsulteret hjemmefronten, til.

Nu kendte jeg godt sporene i Blåbjerg, Sønder Plantage og Bordrup Plantage fra ÅMK´s klubture tl området, men muligheden for at studere området nærmere på både mountainbike, racer og crosscykel, har givet helt fantastiske naturoplevelser.

De opmærkede spor til mountainbike i området omkring Varde er efter min mening nogen af Danmarks bedste. Deres kvalitet beror sig nok til dels på, at de ikke, som eksempelvis sporet i Marselisborg, er hårdt nedslidte. Sporene omkring Varde er stadig smalle med masser af rødder, der kræver høj teknisk finesse, hvis gennemsnitshastigheden skal holdes oppe. Mountainbikeoplevelsen bliver mere intens af at køre på et uspoleret spor, hvor opmærksomheden må være knivskarp for at navigere bedst muligt over diverse ujævnheder.

Også dyrelivet er tilstede på en anden måde end i de meget brugte Marselisborgskove. Kører du på cykel i Vestjylland, har du mulighed for, at møde kronvildt, råvildt, ræve og et rigt fugleliv- alt på én og samme tur.

Kulturhistorien er også stærk tilstede ude i landskabet med levn fra gammel vestkystkultur, gravhøje og spor efter tyskernes tilstedeværelse under anden verdenskrig. Der er masser at få hjertebanken over både sportsligt og kulturelt.

Hvad Vestjylland mangler i højdemeter, har det i vind. Der er gode muligheder for intervalkørsel også på flade strækninger, kør blot med medvinden ud og kæmp dig tilbage gennem modvinden, det skal nok få pulsen op.

Min crosscykel har vist sig at være en rigtig god legekammerat derude, der er et utal af opmærkede cykelruter igennem den smukkeste natur, langs vesterhav, i klitter og gennem plantager. Noget er asfalteret, andet er på grussti og indimellem kommer stykker, hvor dækkene forsvinder i det hvide sand. På en sådan tur med varierende underlag er crosscyklen helt ideel og en rigtig sjov cykel at køre på. Jeg vil ikke afvise, jeg vil være at se til danske cykelcrossløb i efteråret.

Det danske mtb-udvalg skuffede mig meget i 2011 og 2012 med inkonsekvens i forhold til regler og uigennemsigtige udtagelsesgrundlag, og jeg mistede lysten til at være en del af det danske elitemiljø, derfor har jeg ikke været at finde på startlisterne i år. Til gengæld er glæden ved at cykle intakt, og måske er den endda vokset efter mødet med Vestjylland. Det er den, glæden, der er drivkraften i at trodse vind og vejr, at hoppe i tøjet og nyde at arbejde sig frem på stier og veje. Følelsen det giver i kroppen, oplevelserne af naturen, den glade lykkelige rislen langs rygraden, når det hele spiller, og man oplever flow…

Skriv en kommentar

Persephone Theme by Themocracy